انواع چارت قیمت در فارکس و نحوه خواندن آنها
چارت قیمت فارکس، تاریخچه حرکت قیمت جفت ارزها و داراییهای مختلف را به همراه وضعیت فعلی آنها به نمایش میگذارد. در واقع به کمک چارت قیمت میتوان اطلاعات عددی بازار فارکس را به شکل تصویری و قابل فهمی مشاهده کرد. نمودار قیمت فارکس به تریدرها کمک میکند تا الگوهای قیمتی را راحتتر شناسایی کنند و درباره تریدهای خود تصمیمات آگاهانهتری بگیرند. در فارکس انواع مختلفی از چارتهای قیمت وجود دارد که هرکدام از آنها اطلاعات منحصربهفردی را درباره قیمت ارائه میکنند. آشنایی با انواع چارت قیمت در فارکس یکی از مهارتهای پایهای هر تریدر محسوب میشود، به همین دلیل در این مقاله قصد داریم با انواع چارت فارکس آشنا شویم و ویژگیها و کاربردهای آنها را بررسی کنیم. اگر دوست دارید بیشتر با انواع چارتهای فارکس آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
چارت قیمت فارکس چیست؟
چارت قیمت فارکس (Price Chart) یک نمودار گرافیکی است که تاریخچه حرکات قیمت یک جفت ارز یا دارایی را در طول زمان به تصویر میکشد. چارت قیمت اولین و مهمترین ابزاری است که هر تریدر باید نحوه خواندن و تحلیل آن را یاد بگیرد. با حرکت قیمت در طول چارت، به مرور زمان الگوهای معناداری شکل میگیرد که میتوان به کمک آنها آینده قیمت را بهتر پیشبینی کرد. الگوهای چارت قیمت در فارکس بهنوعی نشاندهنده دیدگاه تریدرها نسبت به قیمت یک جفت ارز هستند.
چارت قیمت ابزار اصلی تریدرها در تحلیل تکنیکال و تحلیل به شیوه پرایس اکشن محسوب میشود و تغییرات عرضه و تقاضا در بازار را به شکل ساده و قابل فهم به تصویر میکشد. با کمک چارت میتوانید روند حرکت قیمت را بهتر درک کنید و سطوح حمایت و مقاومت را راحتتر تشخیص دهید. تحلیلگران تکنیکال معتقدند در بازار فارکس، همهچیز در قیمت لحاظ شده است و با داشتن چارت قیمت میتوان آینده بازار را بدون نیاز به ابزار دیگری پیشبینی کرد.
انواع چارت قیمت فارکس
انواع مختلفی از چارت قیمت در فارکس وجود دارد که هرکدام از آنها برای یک کاربرد خاص طراحی شدهاند. به عنوان یک تریدر مبتدی یا حتی حرفهای ممکن است صرفاً با یکی از این چارتها کار کنید و اغلب آنها مورد نیاز شما نباشند. با این حال، آشنایی با انواع چارتها میتواند به درک بهتر شما از بازار کمک کند و در صورت نیاز میتوانید از آنها برای تحلیل بهتر قیمت استفاده کنید.
در یک دستهبندی کلی چارتهای قیمت فارکس به سه گروه تقسیم میشوند:
- چارتهای مبتنی بر زمان (Time-Based): در این چارتها که در میان تریدرها بیشترین محبوبیت را دارند، محور افقی به زمان اختصاص دارد و حرکت قیمت بر اساس بازه زمانی دلخواه شما سنجیده میشود. بازه زمانی یا تایم فریم (Timeframe) در این چارتها میتواند از کمتر از یک دقیقه تا ماهانه یا حتی سالانه باشد. چارت خطی، میلهای و کندل استیک از جمله چارتهای مبتنی بر زمان محسوب میشوند.
- چارتهای فعالیتمحور (Activity-Based): در این نوع چارتها حرکت قیمت بر اساس یک فعالیت مشخص مثل تغییر حجم انجام میشود. برای مثال در چارت حجمی، هر زمان حجم معاملات به مقدار مشخصی برسد، کندل جدیدی شکل میگیرد. چارت حجمی، تیک چارت و چارت والیوم پروفایل از جمله چارتهای مبتنی بر فعالیت محسوب میشوند.
- چارتهای مبتنی بر قیمت (Price-Based): این چارتها بهجای زمان یا حجم معاملات، حرکت قیمت را به عنوان معیار در نظر میگیرند. بنابراین بسیاری از نویزهای بازار حذف میشود و دید بهتری از سطوح قیمتی مهم در اختیار تریدرها قرار میگیرد. چارت رِنج یا دامنه، چارت نقطه و شکل، چارت رنکو، و چارت کاگی از جمله چارتهای مبتنی بر قیمت محسوب میشوند.
چارت خطی
در چارت خطی یا لاین چارت (Line Chart) نقاط کلوز یا بسته شدن قیمت در بازههای زمانی مشخصی با یک خط به هم متصل میشوند تا نمودار قیمت شکل بگیرد. چارت خطی یکی از بهترین چارتهای فارکس برای مشاهده تغییرات قیمت است و با یک نگاه کلی میتوان نحوه حرکت قیمت را متوجه شد. علاوه بر این، ترسیم خطوط روند و مشخص کردن سطوح حمایت و مقاومت در این نوع چارت بسیار راحتتر انجام میشود. با توجه به اینکه قیمت بسته شدن در تایمفریمهای بالاتر مثل روزانه یا هفتگی اهمیت بیشتری نسبت به تایمفریمهای پایین دارد، چارت خطی یکی از بهترین گزینهها برای تایمفریمهای بالا محسوب میشود.
چارت خطی در کنار این مزایا، محدودیتهایی نیز دارد. برای مثال، در این چارت نمیتوانید دامنه نوسان قیمت را در یک زمان خاص مشاهده کنید. مثلاً اگر تایمفریم شما ۴ ساعته باشد، صرفاً قیمت بسته شدن را در هر ۴ ساعت مشاهده میکنید و مشخص نمیشود که قیمت در این مدت چقدر نوسان داشته و سقف و کف آن چقدر است. به همین دلیل اگر فقط چارت خطی را ملاک تحلیل قرار دهید، امکان دارد بعضی سطوح مهم قیمتی از چشم شما پنهان بمانند.
مهمترین کاربردهای چارت خطی یا لاین چارت در فارکس عبارتند از:
- شناسایی روندها: در چارت خطی به دلیل حذف بسیاری از نویزهای قیمت، مشاهده جهت حرکت قیمت و کشیدن صحیح خط روند بسیار راحتتر خواهد بود.
- مقایسه عملکرد: با قرار دادن چارت خطی چندین ارز مختلف روی هم میتوان عملکرد کلی آنها را بهراحتی با هم مقایسه کرد.
- ساده کردن اطلاعات پیچیده: چارت خطی بسیاری از نوسانهای قیمت را نادیده میگیرد و فقط به قیمت کلوز متکی است، به همین دلیل درک آن برای تریدرهای تازهکار بسیار سادهتر خواهد بود.
- تحلیل تکنیکال: چارت خطی برای تشخیص سطوح حمایت و مقاومت و شناسایی سقف و کف قیمت در تحلیل تکنیکال بسیار مناسب است.
چارت میلهای
چارت میلهای (Bar Chart) یا نمودار میلهای بهجای خط پیوسته از چندین میله یا Bar تشکیل شده است که نسبت به چارت خطی اطلاعات بیشتری را درباره قیمت ارائه میکنند. با کمک چارت میلهای میتوانید دامنه نوسان قیمت در یک تایمفریم خاص را نیز مشاهده کنید. هر یک از میلهها در چارت میلهای قیمت باز شدن (Open)، بسته شدن (Close)، بیشترین قیمت (High) و کمترین قیمت (Low) را به شما نمایش میدهد.
خط عمودی هر میله، بیشترین و کمترین قیمت را در تایمفریم انتخابی شما نشان میدهد. قیمت باز شدن با یک خط افقی کوچک در سمت چپ میله و قیمت بسته شدن نیز با خط افقی در سمت راست آن نمایش داده میشود. اگر قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت باز شدن باشد (روند صعودی) میله را با رنگی مثل سیاه یا سبز نمایش میدهند، اما اگر قیمت بسته شدن پایینتر باشد معمولاً آن را با رنگی مثل قرمز نشان میدهند تا نزولی بودن آن مشخص باشد. استفاده از این رنگها به درک سریعتر چارت کمک میکند، اما اغلب پلتفرمها به شما اجازه میدهند که آنها را بر حسب سلیقه خود سفارشیسازی کنید.
چارت میلهای علاوه بر روند قیمت، اطلاعات مفید دیگری را نیز در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال اگر ارتفاع میلهها زیاد باشد، یعنی اختلاف بیشترین و کمترین قیمت زیاد بوده و بازار در آن بازه زمانی نوسان زیادی را تجربه کرده است. به همین ترتیب، کوتاه بودن میلهها به معنای نوسانهای کمتر قیمت خواهد بود. اگر قیمت کلوز بسیار بالاتر از قیمت باز شدن باشد، یعنی خریداران در آن بازه زمانی فعالتر از فروشندگان بودهاند و اگر بسیار پایینتر از آن باشد، نشان از قدرت فروشندگان دارد. نزدیک بودن قیمت باز شدن و بسته شدن نیز نشان میدهد که قیمت در این بازه حرکت قابل توجهی نداشته است.
چارت کندل استیک
چارت کندل استیک (Candlestick Chart) یا نمودار شمعی متداولترین و محبوبترین چارت قیمت در فارکس محسوب میشود. اطلاعاتی که چارت کندل استیک ارائه میکند مشابه اطلاعات چارت میلهای است، اما از نظر بصری جلوه بهتری دارد و راحتتر میتوان نوسانهای قیمت را در آن مشاهده کرد. چارت کندل استیک قدمت بسیار زیادی دارد و از قرن هجدهم در میان تاجران ژاپنی رواج داشته است، به همین دلیل آن را نمودار شمع ژاپنی نیز مینامند. چارت کندل استیک از کندلها یا شمعهایی تشکیل شده است که قیمت باز شدن و بسته شدن را به همراه بیشترین و کمترین قیمت در یک بازه زمانی خاص به نمایش میگذارند.
اجزای یک کندل یا شمع ژاپنی
هر کندل از یک بدنه و یک یا دو سایه (Shadow) یا شدو تشکیل شده است. بدنه کندل فاصله بین قیمت باز شدن و بسته شدن را نشان میدهد. بسته به اینکه فاصله این دو قیمت چقدر است، بدنه کندل ممکن است بهصورت یک خط افقی کوچک، یک مربع یا مستطیل باشد. معمولاً برای نشان دادن بدنه کندل صعودی آن را بهصورت تو پُر یا با رنگ خاصی مثل سبز یا سفید نشان میدهند و برای بدنه کندل نزولی نیز از فرم تو خالی یا رنگهایی مثل قرمز و مشکی استفاده میکنند.
تشکیل سایه یا شدو در کندل بستگی به بیشترین و کمترین قیمت در آن تایمفریم خاص دارد. در صورتی که قیمت باز شدن یا بسته شدن با بیشترین یا کمترین قیمت یکسان باشند، بدنه و سایه روی هم میافتند و سایه یا شدو تشکیل نمیشود. بلند بودن سایهها نشاندهنده نوسانهای زیاد قیمت و بلند بودن بدنه کندل نشاندهنده قدرت زیاد خریداران یا فروشندگان است. برای مثال وقتی قیمت با یک بدنه بلند از یک سطح حمایتی یا مقاومتی عبور کند، احتمال شکسته شدن آن سطح و ادامه روند در همان جهت بیشتر خواهد بود.
الگوهای کندلی
در چارت کندل استیک علاوه بر روند قیمت، میتوانید الگوهای دیگری را نیز شناسایی کنید که به تشخیص روند حرکت یا پیشبینی برگشت قیمت کمک میکنند. به این الگوها در اصطلاح الگوهای کندلی یا الگوهای شمع ژاپنی (Candlestick Patterns) میگویند. در الگوهای کندلی، شکل کندل و محل تشکیل آن اهمیت زیادی دارد. برای مثال اگر بدنه یک کندل بسیار کوچک باشد در اصطلاح به آن کندل دوجی (Doji) میگویند که نشاندهنده عدم قطعیت درباره جهت فعلی بازار است و قدرت نسبتاً برابر بین خریداران و فروشندگان را نشان میدهد. مشاهده این کندل در یک روند میتواند نشانی از ضعیف شدن آن روند باشد و اگر سایر تحلیلها نیز آن را تأیید کنند، امکان برگشت روند وجود خواهد داشت.
الگوهای کندلی یکی از روشهای خوب برای تشخیص جهت حرکت قیمت محسوب میشوند و هرچه تایمفریم چارت بالاتر باشد، اعتبار آنها نیز افزایش مییابد. الگوهای کندلی در تایمفریمهای پایینتر میتوانند به تشخیص دقیقتر نقاط ورود به معامله و بهینهتر کردن حد ضرر (Stop Loss) یا حد سود (Take Profit) کمک کنند. با این حال بهتر است در معاملات خود صرفاً به الگوهای کندلی متکی نباشید و از آنها به عنوان مکملی برای تأیید سایر تحلیلها استفاده کنید.
چارت حجم کندل استیک
چارت حجم کندل استیک (CandleVolume Chart) بر اساس حجم معاملات کار میکند. این چارت از نظر ظاهری مثل چارت کندل استیک است، با این تفاوت که کندلهای آن بر اساس حجم تشکیل میشوند و تغییر حجم معاملات باعث تغییر اندازه کندلها میشود. در چارت کندل استیک، بزرگ بودن کندل نشانه دامنه حرکت آن است اما اطلاعات زیادی درباره حجم معاملات در آن تایمفریم خاص ارائه نمیکند. در چارت حجم یا والیوم، بزرگتر بودن کندلها به معنای حجم بالای معاملات در آن تایمفریم است.
تیک چارت
تیک چارت (Tick Chart) به چارتهایی میگویند که به ازای هر تراکنش یا تغییر قیمت یک تیک (یک کندل یا یک نقطه جدید) ثبت میکنند. در تیک چارتها به دلیل پایین بودن تایمفریم معمولاً نوسانهای بسیار زیادی دیده میشود. معمولاً تریدرهای اسکالپر (Scalper) از تیک چارت برای سود گرفتن از حرکات بسیار جزئی قیمت استفاده میکنند. توجه داشته باشید که در پلتفرم تریدینگویو دسترسی به تیک چارت رایگان نیست و باید برای مشاهده آن از اکانتهای پریمیوم استفاده کنید.
چارت والیوم پروفایل
چارت پروفایل حجم یا والیوم پروفایل (Volume Profile Chart) حجم معاملات را بهصورت یک هیستوگرام افقی روی چارت عادی به نمایش میگذارد. در واقع چارت والیوم پروفایل ترکیبی از یک چارت زمانی عادی مثل کندل استیک و اطلاعات حجم معاملات است که روی هم نمایش داده میشوند. تریدرها با مشاهده حجم معاملات در سطوح قیمتی متفاوت، میتوانند حمایتها و مقاومتهای کلیدی قیمت را شناسایی کنند. در صورتی که به چارتهای حجمی مثل والیوم پروفایل دسترسی ندارید میتوانید بهجای آن از اندیکاتورهای حجم روی یک چارت کندل استیک عادی استفاده کنید تا علاوه بر تغییرات قیمت به تغییرات حجم نیز دسترسی داشته باشید.
چارت رِنج یا دامنه قیمت
در چارت رنج (Range Chart) یا نمودار دامنه قیمت، هر زمان که قیمت به یک اندازه مشخص (مثلاً ۵۰ پیپ) حرکت کند، کندل یا میله بعدی تشکیل میشود. بنابراین در چارت رنج، اندازه میلهها یا کندلها یکسان است و مثل چارتهای زمانی رایج با کندلها یا میلههای متفاوتی روبهرو نخواهید بود. چارت رنج بسیاری از نویزهای قیمت را حذف میکند و تعداد کندلهای ایجادشده در یک بازه رمانی را کاهش میدهد، به همین دلیل نمیتوان متوجه شد که قیمت در کدام بازه زمانی بیشتر باقی مانده یا حجم معاملات در آن ناحیه چقدر بوده است.
چارت نقطه و شکل
در چارت نقطه و شکل (Point and Figure Chart) هرگاه قیمت به اندازه مشخصی (که به آن باکس سایز «Box Size» میگویند) حرکت کند، یک علامت ضربدر یا ایکس «X» روی چارت تشکیل میشود. هرچه قیمت بالاتر برود، باز هم ضربدرهای جدیدی بهصورت ستونی روی آن شکل میگیرد. هرگاه قیمت به سمت پایین حرکت کند، بهجای ضربدر یک دایره یا O انگلیسی روی چارت تشکیل میشود. وقتی قیمت برخلاف روند فعلی خود حرکت کند، ستون جدیدی از X یا O ایجاد میشود و تریدرها با کمک آن میتوانند سطوح حمایت و مقاومت یا تغییرات روند را تشخیص دهند.
چارت رنکو
چارت رنکو (Renko Chart) یکی از ابداعات ژاپنیها محسوب میشود که شبیه مجموعهای از آجرهای روی هم به نظر میرسد. در زبان ژاپنی، کلمه رنگا «Renga» به معنای آجر است و به همین دلیل این چارت را رنکو نامیدهاند. در چارت رنکو هر زمان که قیمت به اندازه مشخصی نسبت به آجر یا بلوک قبلی خود حرکت کند، آجر جدیدی تشکیل میشود. مقدار قیمت یا همان باکس سایز (Box Size) را میتوان به دلخواه و بر اساس نوع جفت ارز یا سهام تغییر داد. چارت رنکو محور زمان دارد، اما مقیاس زمانی آن ثابت نیست و ممکن است زمان تشکیل هر آجر با بقیه متفاوت باشد. این چارت با حذف حرکات ریز و نویزهای بازار به تریدرها کمک میکند تا روند قیمت را واضحتر مشاهده کنند.
چارت کاگی
چارت کاگی (Kagi) از خطوط پیوستهای تشکیل شده است که تغییر جهت قیمت را نشان میدهند.در چارت کاگی هرگاه جهت حرکت قیمت عوض شود و قیمت به مقدار مشخصی خلاف جهت قبلی خود حرکت کند، جهت خطوط چارت نیز تغییر میکند. چارت کاگی از دو خط ینگ (Yang) و یین (Yin) تشکیل شده است. هر زمان که قیمت از سقف قبلی بالاتر میرود خط ینگ و هرگاه قیمت از کف قبلی خود پایینتر میرود خط یین تشکیل میشود. این چارت برای تشخیص شکسته شدن سقف و کفهای قیمت و تشخیص سادهتر روند قیمت کاربرد دارد.
بهترین سایت چارت فارکس رایگان
چارت قیمت جفت ارزهای فارکس در سایتها و پلتفرمهای مختلفی ارائه میشود که هر یک از آنها امکانات و قابلیتهای متفاوتی را ارائه میکند. در میان پلتفرمهای رایگان، نرمافزار متاتریدر (Meta Trader) و پلتفرم تریدینگ ویو (TradingView) دو منبع عالی برای مشاهده چارتهای فارکس و دسترسی به ابزارهای تحلیل تکنیکال محسوب میشوند. نرمافزار متاتریدر که در دو نسخه ۴ و ۵ قابل دسترس است، امکان مشاهده چارت قیمت جفت ارزهای مختلف را در تایمفریمهای متنوعی در اختیار تریدرها قرار میدهد. متاتریدر علاوه بر چارت قیمت، امکان استفاده از ابزارهای ترسیمی متداول، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، اکسپرتهای مختلف و بسیاری امکانات دیگر را فراهم کرده است.
متاتریدر تمام امکانات ضروری برای تحلیل چارت قیمت در فارکس را ارائه میکند، اما به دلیل قدیمی بودن رابط کاربری آن بسیاری از تریدرها از پلتفرم تخصصی تریدینگ ویو (TradingView) برای دسترسی به چارتهای فارکس و تحلیل آنها استفاده میکنند. تریدینگویو امکان استفاده از چارت جفت ارزهای فارکس، کالاها، شاخصها، ارزهای دیجیتال و غیره را بهصورت یکجا در اختیار تریدرها قرار میدهد و ابزارها و امکانات پیشرفتهای برای تحلیل تکنیکال روی چارت ارائه میکند. امکانات پایهای تریدینگویو به صورت رایگان ارائه میشود و نسخه رایگان آن برای بسیاری از تریدرها، بهویژه تریدرهای تازهکار کافی خواهد بود. با این حال در صورت نیاز به امکانات بیشتر و رفع محدودیتهای نسخه رایگان، امکان خرید پلنهای پریمیوم و پولی آن برای کاربران ایرانی به شیوههای مختلفی از جمله پرداخت با کریپتو (ارز دیجیتال) وجود دارد.
جمعبندی
چارت یا نمودار قیمت یکی از ابزارهای اصلی تریدرها برای فعالیت در فارکس یا پراپ تریدینگ است. در فارکس انواع چارت قیمت با ویژگیها و اهداف متفاوت وجود دارد، اما رایجترین و محبوبترین چارت در میان آنها چارت کندل استیک (Candlestick Chart) است. با کمک چارت فارکس میتوان روند حرکت قیمت، نوسانهای بازار، حجم معاملات، قدرت خریداران و فروشندگان و اطلاعات مختلف دیگری را بهصورت گرافیکی تحلیل و بررسی کرد. بسیاری از تحلیلگران تکنیکال معتقدند که تمام عوامل اقتصادی، اخبار و غیره در چارت گنجانده شده است و با تحلیل دقیق آن میتوان بدون نیاز به بررسی شاخصها و عوامل دیگر، آینده احتمالی قیمت را پیشبینی کرد.
سؤالات متداول
– چند نوع چارت قیمت در فارکس وجود دارد؟
تعداد چارتهای قیمت در فارکس زیاد است، اما سه چارت خطی، میلهای و کندل استیک بیشترین اهمیت و کاربرد را در میان تریدرها دارند.
– بهترین چارت فارکس کدام است؟
انتخاب نوع چارت بستگی به نیاز و روش تحلیل شما دارد، اما بهطور کلی چارت کندل استیک (Candlestick) به عنوان متداولترین چارت فارکس اغلب نیازهای شما را برآورده میکند.
– الگوی شمع ژاپنی در فارکس چیست؟
در نمودار کندل استیک یا نمودار شمعی، تشکیل بعضی کندلها با یک الگوی خاص میتواند اطلاعات مفیدی درباره روند قیمت ارائه کند. برای مثال اگر سه کندل صعودی با بدنه بلند بهصورت متوالی ایجاد شود، احتمال ادامهدار بودن روند صعودی زیاد است. به چنین الگوهایی الگوی شمع ژاپنی یا الگوی کندل استیک میگویند.
– تفاوت چارت میلهای و کندل استیک چیست؟
چارت میلهای و کندل استیک اطلاعات مشابهی را درباره قیمت باز شدن، بسته شدن، بیشترین و کمترین قیمت ارائه میکنند، اما کندلها از نظر بصری قابل فهمتر هستند و سریعتر میتوان اطلاعات آنها را متوجه شد.
– تایم فریم چیست؟
در چارتهایی مثل چارت کندل استیک یا میلهای که بر مبنای زمان کار میکنند، میتوان مقیاس زمانی یا تایم فریم (Timeframe) چارت را به دلخواه تنظیم کرد تا تغییرات قیمت را در همان بازه نمایش دهد. برای مثال اگر تایم فریم چارت روی ۴ ساعت باشد (H4) هر کندل یا میله نمایانگر تغییرات ۴ ساعت قیمت خواهد بود.
– آیا میتوان چند نوع چارت را با هم استفاده کرد؟
بله. در بعضی چارتها مثل چارت خطی، مشاهده روند قیمت یا ترسیم سطوح حمایت و مقاومت سادهتر است و در بعضی چارتها مثل کندل استیک، راحتتر میتوان تغییرات و نوسانات قیمت را در یک بازه خاص مشاهده کرد. بنابراین با ترکیب آنها میتوان تحلیل دقیقتر و بهتری از بازار داشت.