اندیکاتورهای حجم نقش مهمی در تحلیل بازارهای مالی دارند. آن ها با تجزیه و تحلیل حجم معاملات، بینشی در مورد قدرت یا ضعف حرکت قیمت ارائه می دهند. درک این اندیکاتور ها که جزو بهترین اندیکاتور های فارکس هستند، می تواند به معامله گران کمک کند تا تصمیمات آگاهانه تری بگیرند و شانس سودآوری خود را افزایش دهند. در این مقاله، 6 تا از متداول ترین اندیکاتور های حجم مورد استفاده را بررسی میکنیم، هر کدام را تعریف می کنیم و در مورد اینکه چگونه معامله گران می توانند از آن ها برای کسب سود استفاده کنند، بحث خواهیم کرد.
بخوانید: استراتژی ترید با حجم معاملات
حجم در معاملات چیست؟
روش های زیادی برای تجزیه و تحلیل معاملات فارکس وجود دارد. یکی از این روش ها نظارت بر تعداد لات یا واحدهای یک جفت ارز خرید و فروش شده در یک دوره خاص است.
تکیه بر داده های حجمی به تنهایی برای تصمیم گیری در واقع توصیه نمی شود. با این حال، اگر این کار در زمینه پرایس اکشن و حرکت قیمت انجام شود، داده های اندیکاتورهای حجم می تواند به شما بگوید که آیا روند فعلی ادامه خواهد داشت یا خیر.
حجم ارتباط نزدیکی با نقدینگی بازار یا نرخی که دارایی ها یا ارزها در یک زمان معین معامله می شوند دارد. حجم بالا به این معنی است که می توانید پوزیشن ها را با اسپرد کمتر باز و بسته کنید. در نتیجه جفت ارزهایی که حجم بالایی دارند نقدینگی بالایی را تجربه می کنند.
جفت ارزهای اصلی معمولا حجم بالایی دارند. جفت ارزهای فرئی معمولا حجم پایینی دارند.
در این بخش به هر کدام از این اندیکاتورهای حجم می پردازیم.
اندیکاتور On-Balance Volume (OBV)
اندیکاتور OBV یک اندیکاتور مبتنی بر حجم تجمعی است که فشار خرید و فروش را اندازه گیری می کند و با اضافه کردن حجم در روزهای صعودی و کم کردن حجم در روزهای نزولی محاسبه می شود.
در میان اندیکاتورهای حجم، معامله گران از OBV برای تأیید روندها و تشخیص تغییر روند احتمالی استفاده می کنند. وقتی OBV در همان جهت قیمت حرکت می کند، روند را تایید می کند. برعکس، اگر OBV با قیمت هم جهت نباشد، می تواند نشانه بازگشت احتمالی باشد. به عنوان مثال، اگر قیمت در حال افزایش است اما OBV در حال کاهش است، ممکن است نشان دهنده این باشد که روند صعودی در حال از دست دادن قدرت است، که نشان دهنده یک فرصت فروش است.
اندیکاتور Volume Price Trend (VPT)
بین اندیکاتورهای حجم، VPT مشابه OBV است اما شامل تغییرات قیمت می شود. این اندیکاتور بخشی از حجم روزانه ضربدر درصد تغییر در روند قیمت را به مجموع تجمعی اضافه می کند.
VPT به معامله گران کمک می کند تا جهت و قدرت یک روند را شناسایی کنند. اگر VPT همراه با قیمت افزایش یابد، نشان دهنده یک روند صعودی قوی است. برعکس، اگر VPT در حالی که قیمت افزایش مییابد کاهش یابد، ممکن است نشان دهنده روند ضعیفی باشد که نشانه ای برای معامله گران برای کسب سود یا قرار دادن حد ضرر باشد.
اندیکاتور Accumulation/Distribution Line (A/D Line)
اندیکاتور A/D Line یک اندیکاتور حجمی است که می تواند تشخیص دهد آیا جفت ارز در حال انباشت (خرید) یا توزیع (فروش) در بازار است. این اندیکاتور اندازه گیری می کند که چه مقدار پول به جفت ارز وارد و چه مقدار از آن خارج می شود.
A/D Line به معامله گران کمک می کند تا فشار خرید و فروش کلی در بازار را ارزیابی کنند. هنگامی که A/D Line در حال افزایش است، نشان دهنده خرید و هنگامی که در حال کاهش است، نشان دهنده فروش است. معامله گران به دنبال واگرایی بین A/D Line و قیمت هستند تا تغییر روند احتمالی را تشخیص دهند. به عنوان مثال، اگر قیمت در حال رسیدن به اوج های جدید است اما A/D Line چنین وضعیتی ندارد، ممکن است نشان دهنده یک برگشت نزولی بالقوه باشد.
اندیکاتور Chaikin Money Flow (CMF)
اندیکاتور Chaikin Money Flow (CMF) یک نوسانگر است که حجم جریان پول را در یک دوره مشخص اندازه گیری می کند. بین -1 و +1 است و با جمع ضریب جریان پول برای هر دوره محاسبه می شود.
معامله گران از CMF برای اندازه گیری فشار خرید و فروش استفاده می کنند. مقدار CMF مثبت نشان دهنده فشار خرید و مقدار منفی نشان دهنده فشار فروش است. معامله گران می توانند به دنبال کراس اوورهای بالای خط صفر یا زیر خط صفر به عنوان سیگنال خرید یا فروش بالقوه باشند. به عنوان مثال، یک کراس اوور بالای صفر ممکن است یک فرصت خرید را نشان دهد، در حالی که یک کراس اوور زیر صفر می تواند یک فرصت فروش را نشان دهد.
اندیکاتور Money Flow Index (MFI)
اندیکاتور Money Flow Index (MFI) یک اندیکاتور حرکتی است که از قیمت و حجم برای اندازه گیری فشار خرید و فروش استفاده می کند. این اندیکاتور در میان اندیکاتورهای حجم شبیه به شاخص قدرت نسبی (RSI) است اما حجم را در خود جای می دهد.
معامله گران از MFI برای شناسایی شرایط اشباع خرید یا فروش در بازار استفاده می کنند. مقدار MFI بالاتر از 80 معمولاً شرایط اشباع خرید را نشان می دهد، در حالی که مقدار زیر 20 نشان دهنده شرایط اشباع فروش است. معامله گران می توانند از این سطوح برای زمان بندی نقاط ورود و خروج خود استفاده کنند. به عنوان مثال، اگر MFI به 80 برسد و شروع به کاهش کند، ممکن است یک فرصت فروش بالقوه را نشان دهد.
اندیکاتور Ease of Movement (EOM)
اندیکاتور Ease of Movement (EOM) یک نوسانگر مبتنی بر حجم است که رابطه بین تغییرات حجم و قیمت را اندازه گیری می کند. هدف آن تعیین کمیت این است که چگونه قیمت ها به راحتی بالا یا پایین می روند.
در میان اندیکاتورهای حجم، EOM به معامله گران کمک می کند تا قدرت حرکت قیمت را شناسایی کنند. مقدار بالای EOM نشان می دهد که قیمت ها به راحتی با حجم نسبتا کم افزایش می یابند که نشان دهنده علاقه خرید قوی است. برعکس، مقدار EOM پایین نشان دهنده حرکت ضعیف قیمت با حجم بالا است که نشان دهنده فشار فروش بالقوه است. معامله گران از این بینش ها برای تأیید روندها و تشخیص تغییر آن ها استفاده می کنند.
بهترین اندیکاتور حجم برای فارکس کدام است؟
از بین این اندیکاتورهای حجم، اندیکاتور On-Balance Volume برای ترید در فارکس بهتر است، زیرا پس از آزمایش کف ها و سقف های قابل توجه در بازار، نزدیک به دقیق ترین بازخورد را ارائه می دهد. تغییر روند صعودی و نزولی احتمالی را اندازه گیری می کند و سیگنال های قابل اعتمادی را در بازار ارائه می کند که به تریدرها کمک می کند اردزهای بلند مدت و کوتاه مدت را مطابق با آن انجام دهند. اما با تمام این موارد، هرگز فراموش نکنید که همیشه بهترین ابزار برای شما، آن ابزاریست که با استراتژی معاملاتی شما همخوانی بیشتری دارد و شما با آن نتیجه بهتری می گیرید، در نتیجه تمام این اندیکاتورهای حجم را بررسی کنید و آن اندیکاتوری که برای شما و استراتژی شما مناسب تر است را انتخاب کنید.
سخن پایانی
اندیکاتورهای حجم ابزار ارزشمندی برای معامله گرانی هستند که به دنبال درک پویایی بازار و بهبود استراتژی های معاملاتی خود هستند. این اندیکاتورها با تجزیه و تحلیل حجم معاملات در کنار تغییرات قیمت، بینش هایی را در مورد قدرت روندها، تغییر روندهای احتمالی و احساسات کلی بازار ارائه می دهند. هر اندیکاتور حجم چشم انداز منحصر به فردی را ارائه می دهد و معامله گران می توانند آن ها را ترکیب کنند تا دید جامعی از بازار به دست بیاورند. با تسلط بر این ابزارها، معامله گران می توانند فرآیند تصمیم گیری خود را بهبود بخشند و در نهایت منجر به معاملات سودآورتر شوند.
سوالات متداول
آیا اندیکاتورهای حجم رایگان هستند؟
بله، اندیکاتورهای حجم برای پلتفرم های معاملاتی مانند MT 4 و MT 5کاملا رایگان هستند..
هدف اندیکاتورهای حجم در معاملات چیست؟
اندیکاتورهای حجم به معامله گران کمک می کنند تا با تجزیه و تحلیل حجم معاملات، قدرت یا ضعف حرکت قیمت را درک کنند. آن ها بینشی در مورد احساسات بازار و تغییر روند بالقوه ارائه می دهند.
اگر اندیکاتور OBV در جهت قیمت حرکت کند به چه معناست؟
وقتی OBV در همان جهت قیمت حرکت می کند، روند فعلی را تایید می کند.
در چه حالتی اندیکاتور A/D Line تغییر روند را نشان می دهد؟
هنگامی که A/D Line با قیمت واگرایی داشته باشد.
معامله گران از کدام اندیکاتور حجم برای شناسایی شرایط اشباع خرید یا فروش در بازار استفاده می کنند؟
تریدرها از اندیکاتور Money Flow Index (MFI) برای تشخیص وضعیت اشباع خرید و فروش استفاده می کنند.
عالی بود شما اشاره کردید که افزایش حجم نشونهای از تغییرات احتمالی در روند هست. ولی چطور میتونم بفهمم که این افزایش حجم واقعاً معتبره و نشان از برگشت روند داره؟
درود بر شما فرشاد جان
برای تشخیص اعتبار افزایش حجم، بهتره حجم رو در کنار سایر عوامل مثل روند قیمت و کندلها بررسی کنید تا تصمیم بهتری بگیرید.
سلام ممنون از مقاله خوبتون. توضیحات مربوط به اندیکاتور حجم تعادلی OBV خیلی بهم کمک کرد اگر ممکنه بیشتر در مورد نحوه ترکیب این اندیکاتور با اندیکاتور های دیگه (به جز اندیکاتورهای حجم) توضیح بدید.
سلام سلماز عزیز ممنون از شما! بله حتما
ترکیب OBV با اندیکاتورهایی مثل RSI میتونه قدرت سیگنالهای خرید و فروش رو افزایش بده و به تصمیمگیری بهتر کمک کنه.